Sånär som vi befinner oss alldeles på sluttampen av år 2012 och 2013 står för dörren så har det äntligen blivit dags för en multi-kolorös orgelårssammanfattning tillika nostalgitripp över de största begivenheterna under det gångna året, denna gång med ett återblickande på såväl personliga, minnesvärda händelser, milstolpar och sinkaduser av alla slag samt de mest hissnande, härliga, spektakulära orgelljudfenomen inom svensk historia på såväl nationell som på internationell nivå.
Januari var månaden då jag fullgjorde min slutgiltiga version av mitt kandidatuppsatsarbete, inte minst tack vare mina observationsförteckningar i samband med diverse konsertbesök. (Vissa efterhandskomplement har dock varit nödvändiga under vårens gång innan publikationen kunde ske.)
Månadens favoritorgel: Den fransk-romantiska orgeln i Katarina kyrka.
I början av april fick jag min stora snilleblixt om att jag, som ett plan B-alternativ till mina kantors- och organistplaner skulle utbilda mig till orgelforskare, alternativt orgelprofessor eller organolog. Jag hade sedan ett halvår tidigare, parallellt med mitt pågående kandidatarbete, fått ett starkt sug att bli musikvetenskapsforskare, alternativt med inriktning på orgelinstrument. (Dessa planer har visserligen hunnit genomgå en liten modififieringsprocess, men jag är fortfarande inriktad på samma tänkta huvudspår.)
Veckan därpå fick jag dessutom, i samband med en operamässa i Högalidskyrkan, äran att tillsammans med mina körvänner entra den stora orgelläktaren och tillsammans med ett mycket magnifikt orgelackompanjemang sjunga loss för full halls, vilket innebar en skönhetsupplevelse av det mäktigare slaget.
Månadens favoritorgel: Läktarorgeln i Högalidsyrkan.
I slutet av juni lyckades jag äntligen med konsten offentliggöra mitt uppsatsarbete på DIVA-portalens (Digitala Vetenskapliga arkivets) hemsida för universitets- och högskolearbeten på kandidat- eller masternivå. Här har ni summan av kardemumman! ;-) http://www.su.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2:513858
Favoritorgel: Setterquist & Son-orgeln i Hjo kyrka
Juli var månaden då jag för tredje gången bevistade orgelspelarkursen på Hjo folkhögskola och samma år som jag, förbluffande nog, lyckades med att utfärda mitt prestigefulla orgelkörkort, tillika orgelspelarbevis på första försöket. En av mina största personliga lyckoträffar någonsin, som innebär att jag har möjlighet att vikariera och göra extrainhopp som kyrkomusiker i samband med högmässor, gudstjänster, andakter och förrättningar av olika slag. Lyckan efteråt var något alldeles kolossal!
En vecka senare, samma månad, tog jag det framgångsrika beslutet att skapa denna synnerligen specialnischade orgelblogg, som festligt nog har lyckats dra till sig läsare från både Sverige, Ryssland, USA, Tyskland, Island, Danmark, Finland, Frankrike, Columbia och Storbritannien och från diverse operativsystem: allt från de traditionella multi-jättarna som Firefox, Internet Explorer, Macintosch och Safari och till 2010-talsmoderniteter som Safari till Android, iPad och iPhone. En stor välsignelse för mig, måste jag säga! :)
Månadens favoritorgel: (-:-)
Augusti var månaden som jag flitigt började ägna mig åt systematiska besök på diverse orgelkonserter och tillställningar för att finputsa min musikanalytiska förmåga och bli förtrogen inte bara med den profana och sakrala orgelrepertoaren utan även med olika slags uppförandepraxis och spetsa till såväl min urskillningsförmåga som kritiska iakttagelseförmåga. Roligast av allt var nog ändå att jag lyckades med konsten att hjälpligt lyckas spela igenom hela Franz Liszts Paganini-transkription flytande med ett supermäktigt, myllrande pedalackompanjemang och magiskt vackra klangharmonier såväl i orgelverkets dovare som dess gällare register, något som förhoppningsvis i omgångar har gett sig till känna här i orgel-blogosfären. ;-)
Månadens avoritorgel: Konserthusets gigantiska orgel.
Voìla!!!
Oktober var månaden då det imposanta, supermagnificenta ståtverket Orgel Acusticum - Sveriges överlägset största konserthusorgel - invigdes vid Luleå universitet på initiativ av orgeltillverkaren Gerald Woehl. Förmodligen en av de största bragdhändelser ur svensk orgelhistoriesynvinkel!
Check't out! =)
Månadens favoritorgel: (You hear it by the name...)
November var månaden då jag debuterade som kammarensemble-cellist på Faurés Reqviem på Högalidskyrkans stora orgelläktare där vi ackompanjerades av flera proffsiga körer och inte minst en enastående organist! (återkommer eventuellt med bilduppdatering!)
Under samma månad lyckades jag dessutom med konstprojektet att på ett skapligt plan bemästra det megamäktiga Toccata-verket av Charles-Marie Widor ur hans 5:e symfoni på Markuskyrkans neobarockorgel. Efteråt var jag minsann mer än supernöjd!!!
Månadens favoritorgel: (-:-)
Ur orgelutvecklingssynpunkt så har det gångna året visat sig ha varit ovanligt kreativt, inte minst när det spektakulära uppföranden och nymodernistiska idéer som florerat på diverse plan, bl.a. Grönlunds orgelbyggeri, som genomfört två stora restaurationsarbeten av kororgeln i Nacka kyrka och färskat upp med ett sprillans nytt kombinationssystem till nuvarande IOP för Överluleå kyrkans orgel i Boden. Tidigare under året har de även ägnat sig åt ett flitigt tillverkande av orgelpallar i furu, vilka förhoppningsvis ska komma väl till pass lagom till nästa års planerade upprustningsprojekt.
Upprustningsprojekt inför nästa år är dessutom högaktuella, då de planerar de även ett omfattande restaurationsarbete av den franskromantiska orgeln i Engelbrektskyrkan (av nuvarande spelbord, orgelhus, luftalstringssystem, traktursystem, registrartursystem, väderlådor och klangsystem) samt att flytta över den nuvarande orgeln i Gävle krematorium Skogsljus till Knivsta kyrka. Här följer några levande exempel:
Kororgeln i Nacka församling |
Nytt IOP-kombinationssystem i Överluleå kyrka |
Tillverkning av nya orgelpallar i furumaterial |
Orgelforskningscentret GOArt (Gothenborg Organ Art) har också i högsta grad legat i framkant rejält inom fältet orgelforskning och kvalificerat sig som Sveriges stora orgelansikte utåt: för att inte tala om dess högaktuella, treåriga projektet Organ Sueciae-projekt med främsta målet att digitalisera det mest representativa forskningsmaterialet vid Riksantikvarieämbetet i Stockholm samt att tillgängliggöra GOArt-databasen som en mjukvara, i form av ett dataprogram. Bakom detta finns också en grundvision och tanke om konsten som en helande, närande och stärkande kraft hos den enskilda individen. Något av det allra mest fantastiska med GOArt-verksamheten är deras utbud av såväl toppklassiga diplomorganistutbildningar, kandidat- och masterutbildningar och kompositionsutbildningar som utbildningar på forskarnivå samt en öppenhet för doktorandstuderande, på initiativ av forskningssamordnaren Anders Carlsson. Deras konstfakultet är för övrigt ypperligt unik med ett mättat utbud av utbildningar både inom design, fotografi, filmregi, konst, musik, musikal, opera och teater samt konstnärligt utvecklingsarbete.
I slutet av förra månaden (november) hölls dessutom ett konstnärligt seminarium med en öppet hus-verksamhet som innebar en ökad tillgång till att komma i kontakt med en kolossal orgelmixtur samt orkesterinstrument och experimentera livligt med den musikaliska produktionen. Ett av deras stora motton är att varje orgel ska få avspegla sin egen tidsanda, något som de bravurmässigt har lyckats med!
Luleå tekniska universitet är i särklass de som har lyckats kvalificera sig som Sveriges stora pionjärverksamhet med sitt nyinvigda, superkaraktäristiska 2000-talsinstrument som omfattar en salig kombination av tradition, konstnärsanda och innovativ digitalteknik med dess oöverträffbara funktion som ett ångande flaggskepp för framtidens musik och forskning och dessutom väldigt stimulansgivande för interpretationer av alla möjliga slag. Inte minst fungerar Acusticum-projektet som ett världsomspännande samarbete mellan nationella och internationella aktörer samt en utomordentlig tribunal för möten av såväl gammalmodig som supermodern musik, präglad av ett innovativt tänk och en stor variationsrikedom för olika sätt att gestalta konstnärlighet i dess rätta bemärkelse. Musikhögskolan i Piteå står dessutom för Europas mest högkvalitativa organistutbildningar på diplomnivå. Varje ny orgel fungerar som en katalysator för det aktiva kulturfrämjandet på skandinavisk mark! Tack vare Digital Live Arena fungerar Acusticum-orgeln dessutom som en utmärkt kommunikationskälla med en global publik för såväl konserter som biografer och hemmabiosystem. För närvarande finns dessutom planer på att tillgängliggöra orgelspel för allmänheten på digital nivå, något som jag blickar fram emot med största iver och spänning!
Här följer ett bildregn:
---
De största stjärnskotten i Sverige på orgelstjärnhimlen under året:
Nils Larsson: diplomorganist och konsertorganist som för närvarande är väldigt aktiv i Högalidskyrkan, Lars Andersson: organist och körledare i Katarina församling, Joakim Andersson: en av Stockholms yngre superstjärnskott, tillika konsertorganister (född 1990) och Anna von Hausswolff (en av de riktigt makalös singer song-writersen och nydanande kyrkomusikerna inom populärmusiksfären).
Årets orgel-smashhit: Låten Ceremony av Anna von Hausswolff, framförd på Kägelbanan i Stockholm härom året, och Lori Graves megamäktiga version av Star Wars-filmens signaturmelodi, på delad placering!
Årets favoritorgelkonsert: Orgelfyrverkerikonserten i S:t Jacobs kyrka den 17 augusti av Mattias Wager, m.fl., på delad placering med en super-superb orgelkonsert i Katarina kyrka den 25/10 av Lars Andersson samt tredje momentet av Högalids orgelserie den 18/11.
Årets mest sublima orgelstycke:
Årets mest "spooktakulära" orgelstycke:
Totalt superfenomenalt i båda fallen! (Jag låter musiken tala för sig sälv...)
Årets givna orgel-aforism (kan även tillämpas som ett motorbränsle av alla church-musicians to be inför kommande år för att komma närmare sin inre superflow-potential): För att citera Mamma Mu: "Jag vill. Jag kan. Jag gör det!" :-)
Svårare än så behöver det knappast vara.... ;)
Sist men inte minst vill jag passa på att önska er ett fantastiskt, kreativt, berikande orgelår á la 2013, fyllt av rikedomar, kärlek, livslust, lekfullhet, gemenskap, solidaritet, harmoni och sinnesfröjd och med sikte mot nya toppunkter och utvecklingsambitioner!!!
Gott slut och God fortsättning, tillönskas allihopa! :-)