tisdag 31 juli 2012

Månadssammanfattning av juli-orglar

Hallå allihopa!
Upptäckte nyligen att jag har hittills haft så mycket som 128 besökare på min sida från olika delar av världen. Och förhoppningsvis blir det många fler. Sådant förgyller min vardag samtdigt som det i hög grad uppmuntrar min skrivarglädje och lust att dela med mig av orgelerfarenheter av alla möjliga slag. :-)

Nu har det blivit dags för en första månadssammanfattning av samt ett utkorande av mina personliga favoritupplevelser och nyupptäckter när det gäller orgelupplevelser samt nya erfarenheter kring denna domän.

Månadens favoritorgel(-...)

Mest exceptionella instrument: Den senromantiska, franskt inspirerade Setterquist & Son-orgeln i Hjo kyrka i Västergötland (bild saknas, än så länge) och orgeln av densamma fabrikat i Grevbäcks kyrka.


Bild tagen av: Personal på Hjo folkhögskola

Mest spektakulära instrument: En tramporgel på Stenstorp, ett sommartorp strax utanför Bergstena by i Västergötland (orgeln på bilden är av en liknande modell som Stenstorps-orgeln)


Bild tagen av: Mångfaldens Webbutik
Mest makabra musikstycke: Charles Marie Widors femte Toccatasats ur hans 5:e symfoni i F-dur (presenteras i ett nedanstående blogginlägg och finns dessutom tillgänglig på http://www.naxosmusiclibrary.com - den ultimata guldgruvan när det gäller musiklyssningsutbud!






Mest spektakulära musikframförande: Castlevania och Super Mario Bros av Lasse Hagström, i samband med en lunchkonsert i Hjo folkhögskolas kapell. Stycket framförs här på en flermanualig teaterorgel.

Favoritorgelkompositör: Charles Marie Widor och Johann Sebastian Bach (orgelhistoriens främsta virtuoser, enligt min mening). Stycket framförs här av Hans-Andre Stamm på Trost-orgeln i Waltershausens stadskyrka i Tyskland.
















Största nyupptäckt/bästa nykomling inom populärmusikgenren resp. orgelsfären:
Anna von Hausswolff
















Största orgelupplevelsen, personligen (eller någonsin!): 3 juli - dagen då jag kammade hem mitt orgelspelarbevis!


Ha det gott och njut av sommaren så länge! =)

tisdag 24 juli 2012

Anna von Hausswolff

Inte kan väl någon orgelentusiast hunnit missa den fantastiskt genommusikaliska göteborgstjejen Anna von Hausswolff - ett av de större nya stjärnskotten på "orgelstjärnhimlen"! Hennes senaste platta, Ceremony lanserades för knappt en vecka sedan och är helt och hållet kyrkorgelbaserad, varvat med gitarriff och stämningsfulla handklappningar. Hennes låtar är väldigt behagliga med ljuvliga melodier och en vacker, svävande, nästintill glidande tonkänsla. Denna kväll tänkte jag passa på att bjuda på en av mina nyvunna favoritlåtar inom orgelmusikvärlden: Mountains Crave. Feel good så det förslår! :-)


                                           Här kommer ännu en pärla från 2010! En vacker pianoballad...


Några övriga personfavoriter är Epitaph of Daniel, Liturgy of Light och Sun Rise som alla är hiskligt vackra, förunderligt fina och nästan musikaliskt fulländade enligt min mening. Vad mer kan sägas...?

Jovisst, ja! Nästa söndag, den 5 augusti spelar hon och sjunger på Stockholm Music & Art!

måndag 23 juli 2012

Orgelkaraktäristika

En orgel består i stora drag av ett pipverk, ett luftverk och ett regerverk. Instrumentet brukar också vanligtvis innefatta ett huvudverk, bröstverk, öververk och ryggpositiv, manualer, pedalklaviatur, en större mängd registeranordningar samt ett orgelhus som avgör hur instrumentet klingar.

Vad är det egentligen som gör just orgeln så ytterst utmärkande, unikt och exceptionellt som ett soloinstrument?
Jag skulle vilja säga: dess oändliga gestaltningsförmåga och dess mångfald. Min personliga beskrivning av orgelinstrumentet skulle spontant sett vara: Ett "smörgåsbord" av klangfärger med inbördes stämningsväxlingar, nästintill obegränsade uttrycksmöjligheter (mycket beroende på den enskilda orgelns uppsättning av stämanordningar) samt en enastående förmåga att gestalta det obeskrivbara. Orgeln är både universell, monumental, tidlös och helt makalös.

På bilden: Katarina kyrkas franskromantiska läktarorgel
Bild tagen av: Anders Söderlund
http://www.orgelanders.se


För att utvekla den musikaliska "smörgåsbordsteorin" så är det ett allomgivet, orubbligt faktum att musiken har en förmåga att gestalta alla möjliga känslo-, sinnestillstånd och upplevelsestadium i människans utveckling. Musiken har en helande och läkande kraft är idag så gott som en rådande konsensus. Det enda musiken inte förmår att göra (något som bl.a. den amerikanska musikvetaren och -historikern Richard Taruskin har konstaterat, senast under juni 2012)  är att tillfredsställa vårat orala behov. Som ni alla förstår så är det en praktisk omöjlighet att beställa kaffe, läsk, godis eller hamburgare för en fulländad klavierkonsert av Beethoven, hur utsökt, elegant, expressivt, välspelat och idealiskt framfört stycket än blir.

Människans spontana upplevelse av musik är för övrigt beroende av hennes tidigare förkunskaper, kännedom och erfarenhet kring instrumentet i fråga. Som ni säkert förstår kan vem som helst kan beskåda en sommaräng och tycka att den är otroligt vacker, men en person som är mer välbekant med dess bakgrundshistoria har av naturliga skäl en rikare dimension kring dess funktionsmässiga innebörd. På ett liknande sätt kan vem som helst (oavsett om man är musikälskare eller inte) spontant tycka att en Bruckner-symfoni är enormt njutbar med behagfulla klanger, medan en person med en musikakademisk bakgrund automatiskt har en rikare förmåga att tillämpa specifika analysverktyg, avsedda för ett visst sammanhang. Den generella förkunskapen om orgelinstrumentet hos gemene man sträcker sig antagligen till hur en orgeln kan se ut och hur instrumentet klingar. Bland de som är mer bevandrade inom orgelområdet, i synnerhet kantorer och organister, finns dessutom medvetenhetenom den till synes oändliga variationsrikedomen som instrumentet besitter. Orgeln kan  likaväl motsvara alltifrån en full symfoniorkester-besättning (mestadels rörstämmor) med fylliga och majestätiska plenum-klanger till milda soloklanger av flöjtkaraktär (mestadels labialstämmor).

För ett par veckor sedan, då jag var på orgelspelarkurs i Hjo, underhöll mina kursledare ett tag regelbundet med lunchkonserter. Jag fick då ett rikligt historiskt smakprov av orgelrepertoaren med alltifrån senbarocka kompositioner Buxtehude- och Bach-kompositioner och romantiska César Franck och Otto Olsson till melankoliskt stämningsfulla Castlevania-tongångar eller en mer mer lättsam, sangvinisk och framför allt världskänd Super Mario Bros-musik. Detta övertygar mig bara än mer om faktumet kring orgelvärldens obegränsade möjligheter. Det mesta går numera att höras på http://imspl.org - den ultimata guldgruvan för en hängiven musikälskare!

Det mest intressanta av allt är att var orgel kan betraktas som en egen personlighet, såväl utseendemässigt som soundmässigt. Orgeln tillhör nämligen världens minst standardiserade musikinstrument då ett enskilt instrument sällan är det andra likt. Idag existerar alltifrån franskromantiska Cavallié Coll-orglar http://www.culture.gouv.fr/culture/cavaille-coll/en/index.html med en mäktig och färgsprakande orkesterklang, karaktäristiskt neobarocka Bach-orglar http://flickriver.com med ett 1700-talseget ljud, elektro-mekaniska hammondorglar http://hem.passagen.se/daveo/Hammond.htm med kraftigt vibrerade toner, tillämpade i en stor del av populärmusikkulturen (såväl jazz och blues som pop och rock) till digitalt manövrerade Allen-orglar http://www.allenorgan.com, styrda av ett elektroniskt samplingssystem.
Det jag hittills har beskrivit motsvarar endast en ö i det stora vida havet av fascinabla, ytterst sällsynta och riksunika orgelmodeller med de mest häpnadsveckande dekor, stämmöjligheter och manövreringssystem.


Jag återkommer strax med lite nyupptäcker inom orgelmusikvärlden! :)

torsdag 12 juli 2012

Favorit-orgelstycken genom tiderna

Kvällen till ära tänkte jag passa på att bjuda er på en liten videokavalkad med några av mina givna favoritstycken och favoritframföranden inom den klassiska orgelrepertoaren, uppförda av olika mer eller mindre berömda organister. Lyssna och njut!

J.S. Bachs Passacaglia och Fuga i C-moll framförd av Hans André Stamm på Trost-orgeln i Waltershausen - helt makalös!

 
                Bachs G-mollfuga - med superläcker polyfoni (flerstämmighet), vackra fakturer (stämvävar) och tjusiga sammanbindningar!

                         Bachs Toccata i F-moll (ursprungligen i D-moll) - en riktig evergreen!

Charles Marie Widors världsberömda toccata/5:e symfoni i F-dur (femte satsen), framförd av organisten Oliver Latry i Notre Dame de Paris på en franskromantiskt karaktäristisk Cavaillé Coll-orgel. Helt oförklarligt mäktigt!
 

                                         
Otto Olssons Prelude och Fuga, från hans andra bok av gregorianska melodier, opus 56 för orgel. Stycket framförs här mästerligt av Gunnar Idenstam på Gustaf Vasa kyrkas franskromantiska orgel i Stockholm. Mycket vackert och meditativt.


More to come!

Historian bakom mitt orgelintresse

Min stora fascination för klaverinstrument i allmänhet (piano, cemballo, spinett och orgel) är skulle jag vilja säga är medfödd. På det personliga planet har jag spelat piano sedan fem års ålder och cello sedan sju års ålder enligt Suzuki-metoden (en gehörsbaserad inlärningsmetod som går ut på att man förtroget lyssnar in sig på klassiska musikstycken för att sedan kunna realisera dessa på sitt huvudinstrument) Vid elva års ålder tog jag ett antal lektioner i orgelspel i min hemkyrka. Dessvärre saknades personkemin mellan mig och orgelpedagogen, vilket bidrog till att jag hastigt avslutade mina lektioner och hemföll till pianot istället.

Upprinnelsen till min stora orgelentusiasm kom att få sitt uppsving i ett betydligt senare stadium. Under sommaren 2007 deltog jag i en sommarkurs i orgelspel på Hjo folkhögskola i Västergötland. Kursvistelsen skulle för mig kunna betraktas som ett episkt hallelujah moment då jag genast fick ett ovanligt sympatiskt intryck av skolmiljön, enormt goda måltider, en högkvalitativ och ovanligt lärorik undervisning i orgel, liturgik och brukspiano och, inte att förglömma: fantastiskt bra och tillmötesgående kursledare. (Ett varmt tack ska ni ha!) Denna orgelspelarkurs kom att bli startskottet för min mersmak för orgelämnet och min idag outsläckliga trollbindelse för orgelinstrumentets mäktiga, nästintill obegränsade klangmöjligheter, dess flermanualighet (mångfald av tangentbord, till skillnad från det klassiska pianot och flygeln) och dess registraturmässiga nyanseringsrikedom (rikedomen på orgelstämmor) som i sin tur gör instrumentet synnerligen unikt och oersättligt! Till följd av kursvistelsen fortsatte jag med att två somrar i rad deltaga på orgelspelarkurser på Geijerskolan, strax utanför Ransäter i Värmland, för att sedan återkomma till på Hjo ytterligare två somrar och förkovra mig än mer i ämnet. Ur en personlig synvinkel skulle jag vilja klassificera dessa kurser som utmärkta fördjupningskurser som har gett mig privilegiet att kunna vidareutveckla en genuint spirande passion: orgelspel samt intresset för orgelfrågor av diverse karaktär, såväl på en praktisk som på en teoretisk grund.

Hösten 2011 påbörjade jag en kandidatkurs i ämnet Musikvetenskap på Stockholm Universitet. Detta innebar bland annat att jag fick genomföra ett stort examensarbete, tillika kandidatuppsats. Min uppsats handlar om kyrkorglar inom stockholmsområdet. För mig var orgelämnet ett givet förstahandsval och inte minst en exemplarisk ingångstunnel till vad jag kommer att vilja hänge mig åt framöver. Detta kom sedan att resultera i en avhandling på drygt 30 sidor, till följd av ett mycket berikande efterforskningsarbete kring enastående kyrkorglar. Detta gav mig chansen att botanisera i en riklig mängd orgellitteratur, bl.a. på Stockholms Musik- och teaterbibliotek, systematiskt genomblicka kyrkorådsprotokoll på Stockholms Stadsarkiv, besöka en mängd kyrkor, beskåda olika slags orglar, intervjua organister och kyrkoanställda samt företrädare för framgångsrika orgelbyggarfirmor inom Sverige. Denna pionjärstudie har framför allt bidragit till att jag, på en överraskande kort tid, har blivit ovanligt bevandrad inom orgelforskningsvärlden, en livserfarenhet som jag alltid kommer att bära med mig i mitt resebagage. Resultatet har ni här på Digitala Vetenskapliga Arkivets hemsida: http://www.uppsatser.se/om/Sanna+Wetterholm/ eller http://su.diva-portal.org/smash/get/diva2:513858/FULLTEXT03

En av mina största milstolpar genomgick jag den 3 juli i år på Hjo folkhögskola, då jag överraskande nog lyckades kamma hem ett gediget orgelspelarbevis. Detta innebar att jag fick spela igenom en hel högmässa på orgel, varav tre liturgiska psalmer (inkl. två med fotpedal samt ett psalmstycke på flygel), tre liturgiska mässor (då jag fick ackompanjera en jury, i detta fall bestående av mina orgelkursledare, som stod för sångpartierna) och avslutningsvis ett solistiskt bröllopsstycke: Birkalåten av Gunnar Idenstam. Utöver detta har jag fått lära mig rikligt om grunderna inom liturgik (gudstjänstordningen) och dirigerat ett ovanligt klurigt kromatiskt sångstycke av Sven-David Sandström för en kör på 25 personer. Efter detta har jag levt kvar i ett slags overklighetsrus, en underbar lyckokänsla som har gett mig än mer näring och stimulans till att vilja förverkliga min stora orgeldröm. Orgelspelarbeviset innebär i sin tur att jag har möjlighet att vikariera och göra inhopp som kyrkomusiker i samband med kvällsandakter, högmässor och förrättningar av olika slag. Ett mycket fint startskott på högsommaren, tycker jag!
Denna blogg ser jag som ett utmärkt sätt att sporra min stora entusiasm för att sedan kunna förmedla detta till er och stimulera nya infallsvinklar inom orgelområdet.

Välkommen till min orgelblogg!

Hej allihopa och varmt välkomna till min nyskapade orgelblogg!

Mitt namn är Sanna Wetterholm och jag är en hängiven orgelfanatiker från södra delen av Stockholm. Denna blogg ser jag som ett utmärkt sätt att bejaka min stora entusiasm, engagemang, fascination för orgeln - musikhistorians ultimata drottninginstrument! Förhoppningsvis kommer detta även att bli en utmärkt inkörsport till vad jag kommer att vilja ägna mig åt framöver, inom en överskådlig framtid. Bloggen riktar sig till alltifrån invigda orgelfantaster, orgelmästare, organister, kantorer, orgelhistoriker, orgelintressenter, orgelnybörjare, orgeldiggare och orgelbeundrare i allmänhet, till er med en naturlig nyfikenhet för orgelfenomenet samt till er som är allmänt intresserade av att få veta mer om instrumentets utvecklingspotential och få lite repertoarkännedom eller primär orientering inom orgelsfären. Här inne kommer jag att dela med mig om allt möjligt vad gäller mina framtidsdrömmar och ambitioner, konsertupplevelser och musikrekommendationer av alla möjliga slag. Much to rejoice!

På återseende :-)