måndag 12 november 2012

GOArt Center och deras projekt

Long time no see!

Något jag betänkt under de sista veckorna är att man som ämnesinriktad bloggare lätt tenderar att bli en aning perspektivistisk i sitt skrivande, särskilt som denna är nischad till orgelämnet. Naturligtvis genomsyras mitt skrivande i hög grad av min egen kulturbakgrund, min personliga förförståelse och erfarenhetsram för orgelämnet, och huvudfokuset blir så gott som ständigt på de orglar som finns i min hemstad (i Stockholmsområdet), mitt bostadsområde och den omgivande miljön (med Acouticum-orgeln som ett undantag, förstås!). Just eftersom orglar är ett så pass standardiserat fenomen inom Sverige, (landets orgelbestånd består idag av ca. 5 000 piporglar, varav ca. 170 piporglar inom Stockholms stift, enligt en viss organolog, vilket framgår i flertalet orgelinventarium och beståndsinventeringar från de senaste åren). Jag vill heller inte sticka under stolen med att skillnaden mellan mig, som en ung kvinna, ännu relativt obevandrad inom orgelforskningssfären, och utan någon som helst kantorsexamen, i förhållande till en legitimerad diplomorganist eller licentierad orgelprofessor är kolossal. Men då jag, inom en förhoppningsvis väldigt överskådlig framtid, siktar på att kvalificera mig i den riktningen så hoppas jag ändå att jag har ett och annat att tillföra!




 ---

Hursomhelst tänkte jag idag vidga min horisont en aning för att  lyfta fram den mycket prominenta orgelforskningsverksamheten GOArt, som fascinerande nog har sitt högkontor vid Göteborgs Universitet.
   GOArt är, sedan 1995, både en mångdisciplinär, mångfacetterad och framför allt mycket framgångsrik verksamhet avsedd för orgelforskning med alltifrån orgeletiska, klangmässiga som musikaliska och historiska bakgrundssyften, i mån av att främja orgelkulturlivet (såväl nationellt som internationellt), tillkännage nya landvinningar och tillföra nya upptäcktsrön angående såväl orgeltillverkning, orgel-policy som kuriosa angående orglarnas mer eller mindre sofistikerade klangförmåga. Undersökningsföremålen kan omfatta en salig blandning med alltifrån klassiskt italienska renässansorglar, tidiga nordtyska barockorglar och karakteristiska Arp Schnitger-orglar till mer klavikordbaserade, relativt lättportabla, klaverliknande orgelverk.

I skrivande stund arbetar GOArt med ett orgelutvecklingsprojekt vid namn Organa Sueciae, som har två huvudsakliga mål: dels att utvinna, och så småningom digitalisera en mängd intressant, representativt forskningsmaterial i Den svensk nationella arkivdatabasen, och dels att bidra till att GOArts officiella hemsida till en öppen, lättillgänglig informationskanal. 

---

Varje orgel skulle i vidare bemärkelse kunna betraktas som en avspegling av sitt tidevarv och specifik tillkomsthistoria, konstitution, kulturbakgrund och sist men inte minst: varje enskild orgel består av en oändlig mängd outforskade upplevelsefält både på ett klangmässigt och uttrycksmässigt plan, med förmåga att skänka oss de mest spektakulära ljudlandskapen.

Mer om GOArt finner ni naturligtvis på deras officiella hemsida: http://www.goart.gu.se


More to explore! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar