Orgeln på bilden: Den stora, symfonisk-romantiska konsertorgeln i Notre Dame-kyrkan i Paris |
Till min förvåning så upptäckte jag att jag nästan totalt har glömt att skriva om söndagen den 4/11 som innebar konsertdagen med stort D: en av mina antagligen största musikupplevelser och bragder någonsin, utan några som helst tendenser till överdrift eller underdrift. Det var nämligen den dagen då jag, tillsammans med Högalids kyrkokörer, solister och kammarorkestermusiker, intog den högt ärade orgelläktarplaceringen då jag ackompanjerade Faurés Reqviems Requiem i D-moll på cello. Ett superpampigt ögonblick i rena magins förtecken!
(Återkommer strax med bilduppdatering!)
Fortsättningsvis tänkte jag, som i vanlig ordning, fortsätta med att hemfalla till mitt taxonomiska orgel-kategoriseringssystem som jag hittills tycker har "gått som smort". :)
Månadens favoritorgelkonsert: Orgelkonserten i Högalidskyrkan den 18/11 (Tredje och sista delen av Högalids orgelserie) - Den var verkligen megamagnifik, samtidigt som den höjde höststämningskoefficienten och mysfaktorn något oerhört!
The Big Three av fantastiska, internationella orgelkompositörer: J.S. Bach, C.M. Widor och Louis Vierne
The Big Four av stora svenska organister/orgeltonsättare: Otto Olsson, Nils Larsson (Högalids församling) och Lars Andersson (Katarina församling), Mattias Wager (domkyrkoorganist i Storkyrkan och S:t Jakobskyrkan i Stockholm) och Joakim Andersson (Stockholms store, antagligen oöverträffbare orgelfyrverkerimästare!).
Månadens orgelkonsertstycke:
(Sammträffande nog så är detta det första stycket som dyker upp i YouTube-databasens sökmotor vid sökandet på "orgelmusik".)
Månadens orgelforskningsprojekt: Riksantikvarieämbetet ägnar sig i skrivande stund åt att i samarbete med GOArt (Göteborgs orgelforskningsverksamhet) göra en stor orgelinventering. Det bakomliggande syftet med detta är, enligt RAÄ, att se till att Sveriges orgelbestånd vårdas och underhålls samtidigt som dess kulturhistoriska värden bevaras och blir tillgängliga för alla. Detta är för övrigt en av RAÄ:s främsta uppgifter sedan 2001 då hela projektet drog igång.
Månadens stora orgelinsikt: Detta låter säkert i vissas öron något kliché-artat, men dock kan jag inte låta bli att påminna er om att detta: All övning ger färdighet och all färdighet är av godo! När man väl lärt sig att bemästra orgelverkets traktur och dess fysik, och genom ett fritt experimenterande, naturligt nyfiket sinnelag utforskat orgelns klangförråd att "bli ett" med orgelverket - förmågan att kunna se sig själv och orgeln som en gemensam, enande kraftkälla. Detta gäller såväl konsten att kunna justera orgelpallen till en bekväm sitthöjd (något som för vissa kan vara en utmaning, beroende på hur verket och inte minst en själv är beskaffad) till att förädla sin simultanförmåga (konsten att kombinera manualspelet och fotpedalkonsten parallellt med en enastående registraturkännedom samt en ypperlig notläsningsförmåga) för att sedan iscensätta resultatet av sitt individuella övningsmusicerande i ett praktiskt bruk. Och sedan, när man väl gjort sig familjär med orgellokomotivet och det är dags att entra konsertestraden, finns det också något som heter "Friskt vågat, hälften vunnet!" - något som jag tycker att alla, på ett eller annat sätt borde bejaka.
Slutligen tänkte jag passa på att önska er alla en fröjdefull helg och en riktigt härlig decembermånad! :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar